Voorstelling in één dag


Er zijn verschillene gelegenheden waarop je als school of kerk eens flink wilt uitpakken. Een themafeest, een jubileum, een jaars- of projectsluiting...bedenk het maar. Dat kan met de voorstelling in één dag - een schoolbrede voorstelling - van Fyr Toneel. Alle groepen krijgen een workshop waarin zij een deel van de voorstelling instuderen. Verder knutselen zij rekwisieten en kostuums voor deze voorstelling. Aan het eind van de dag wordt deze voorstelling opgevoerd voor een publiek. De groepen die iets instuderen kunnen jaargroepen op school of in de kerk zijn, maar ook willekeurig samengestelde groepen. Van kinderen tot en met volwassenen, iedereen kan meedoen met de voorstelling-in-één-dag!

Wij geloven namelijk dat God ons allemaal prachtig en veelkleurig heeft gemaakt, met ongelooflijk veel talenten en mogelijkheden. Door een dag aan een theatervoorstelling te werken, boren we verscheidene talenten bij kinderen, tieners en volwassenen aan. Talenten die soms nog nauwelijks zichtbaar zijn. Verhalen vertellen met theater raakt ons vaak diep in ons hart. Wij gunnen het alle kinderen, tieners en volwassenen die aan deze voorstelling meedoen om te mogen schitteren op het podium. Iedereen doet mee. Sterker nog, het is pas een volledige voorstelling als iedereen meedoet! En dat past zo goed bij wat Jezus ons vertelt: "Heb elkaar lief!" Juist als je heel verschillend bent. Een voorstelling-in-één-dag verbindt harten. 

Fyr Toneel heeft een bestaande christelijke voorstelling, welke goed past bij een kerst- of paasviering. Het verhaal is gebaseerd op de oude vertelling over De Drie Bomen. In deze voorstelling vertellen drie bomen wat ze later willen worden (een schatkist, een grote boot, een hoge boom waar iedereen naar kijkt), maar ze worden iets wat ze helemaal niet willen (een kribbe, een visserbootje, houten balken). Dan ontdekken ze hoe belangrijk ze zijn geworden: de kribbe heeft de belangrijkste schat gedragen, het vissersbootje vervoerde de grootse Koning en de balken werden een kruis waaraan Jezus heeft gehangen. God heeft een plan met je leven, durf je daarop te vertrouwen ook als het er heel anders uitziet dan je dacht?

Natuurlijk is het ook mogelijk om een op maat gemaakte voorstelling te boeken. In dat geval is het belangrijk dat de school of kerk zoveel mogelijk informatie geeft, waarmee Fyr Toneel aan de slag kan. Denk bij een jubileum van een leerkracht bijvoorbeeld aan bijzondere gewoontes, hobby's, anekdotes, etc. van de persoon in kwestie. Of bij een (kerkelijke) jaarsluiting- of opening zoveel mogelijk informatie over wat er in het jaarthema aan bod komt of is geweest. Hoe meer informatie, hoe beter de voorstelling aansluit bij het thema. 

Voor zowel de bestaande voorstelling als de voorstelling op maat geldt dat de school de knutselmaterialen verzorgt. Fyr Toneel zorgt voor een materiaallijst in de weken voor de voorstelling. Op de dag van de voorstelling krijgen alle leerkrachten/begeleiders voor hun groep een overzicht wat zij mogen knutselen en welke materialen ze daarvoor nodig hebben. De groepsleerkrachten/begeleiders maken gedurende de dag de betreffende knutselwerken (denk aan kostuum en rekwisieten) met hun klas. De vakdocent komt een uur in elke groep om een onderdeel van de voorstelling in te studeren (denk aan toneelspel, pantomime, een lied of dans). Voor elke groep is er wat anders gepland, zodat de voorstelling heel veelzijdig is. In overleg kan besloten worden wanneer de voorstelling plaatsvindt. Als je met een school de voorstelling aanvraagt, kan het binnen schooltijden, maar ook 's avonds. Let wel op dat als er een avondvoorstelling is, de kosten iets hoger zullen uitvallen. 

De vakdocent regelt de generale repetitie en tevens de uitvoering van de voorstelling zelf. 

Hoeveel de voorstelling kost, is afhankelijk van de grootte van de school of kerk en ook of er gekozen wordt voor de bestaande voorstelling of dat eentje op maat gemaakt. Wij maken van tevoren vrijblijvend een offerte, zodat je nooit voor verrassingen komt te staan!

Voor de knutselwerkjes levert Fyr Toneel een materiaallijst aan die de organisatie zelf moet regelen (denk dan voornamelijk aan Engels karton, gebkleurd papier, verf en wat printbladen). Alle andere materialen, rekwisieten en decorstukken regelt Fyr Toneel zelf. Afhankelijk van de locatie (school, kerk, buiten), wordt besloten hoe het met geluid geregeld wordt. Fyr Toneel kan een eigen geluidsinstallatie meenemen, maar ook gebruiken wat er al in de school of kerk aanwezig is. Ook dat wordt vooraf besproken. 

Deze prachtige feestdag kost de organisatie heel weinig voorbereiding en zorgt voor een onvergetelijke belevenis voor niet alleen de kinderen, maar ook voor het publiek. Het is een prachtige manier om alle kinderen te verbinden, door samen aan een groot project te werken waarin iedereen een plekje heeft. Een dag waarin allerlei talenten worden ontwikkeld; creativiteit, expressie, samenwerken, toneelspelen, dansen, zingen, muziek maken...en nog veel meer. Om op het eind samen te mogen schitteren op het toneel.

Een dag om nooit te vergeten!

 

Contactformulier

Vul het onderstaande formulier in om contact op te nemen met de artiest. Je kunt normaal gesproken binnen enkele dagen een reactie verwachten.

Vul een datum in voor de activiteit.

Fyr Toneel is een christelijke toneelschool, opgericht door toneeldocent José Runhaar. Fyr Toneel verzorgt workshops, lessen en voorstellingen (voor en door kinderen). Ze werkt zowel met kinderen, als tieners en volwassenen. 

José over haar passie: "Ik ben opgegroeid in de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt en daar is nog altijd mijn thuisbasis. Hoe ouder ik werd, hoe meer ik ging zoeken naar God. Niet de God van de kerk, maar de levende God. Door in aanraking te komen met veel christenen uit allerlei verschillende geloofsgemeenschappen, heb ik meer en meer geleerd wie God is, wat Hij doet en wie ik ben in Hem. Kerkmuren verdwijnen, de liefde voor God blijft staan! Uit die zoektocht naar wie ik mag zijn, met de talenten en passies die ik heb gekregen, is uiteindelijk Fyr Toneel voortgekomen. Theater gebruiken als een middel om verhalen te vertellen, mensen in hun kracht te zetten, samen aan iets groots werken, schitteren op toneel; dat is waar mijn hart voor klopt. Om kinderen, tieners en volwassenen te laten ontdekken wie ze zijn, zelfvertrouwen te geven, sociaal sterker te maken en natuurlijk die liefde van verhalen bij te brengen; dat is het meest prachtige dat ik ken. Ik wandel mijn levensweg aan de hand van mijn Vader, onder leiding van Jezus en door de kracht van de Geest. Hoe meer ik op Zijn leiding ben gaan vertrouwen, hoe meer ik loslaat van wat ik ken en mijn hart volg (theater maak!), hoe meer zegen ik ontdek. Dit wil ik blijven uitdelen!"

Fyr Toneel bruist van creativtiteit. Wil je een leuke toneelworkshop, of een serie lessen? Wij hebben van alles op de plank liggen. Liever samen een theaterproject op poten zetten, op je school of in je kerk? Fyr Toneel denkt en helpt graag mee! Gods liefde uitdragen door middel van toneel en theater, dat is Fyr Toneel!

Laat de artiest weten wat je van de voorstelling vond en schrijf een recensie! 

;