Christelijke Festivals 2023


Christelijke festivals

Op deze pagina vind je een overzicht van de belangrijkste christelijke festivals die dit jaar in Nederland georganiseerd worden. Je zult zien dat het Flevofestival ontbreekt – jarenlang was dit hét christelijke festival in Nederland, maar om financiële redenen is het sinds 2012 niet meer georganiseerd. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven! 

 

Graceland Festival (Sinds 2015 )

Het Graceland Festival is een van de festivals die in het gat is gesprongen dat ontstond toen het Flevo Festival stopte. Het werd voor het eerst georganiseerd in 2015 en heeft sindsdien elk jaar plaatsgevonden. Sinds een paar jaar vindt het plaats in Zeewolde, in 2023 van 17-20 augustus. Het festival wordt als ‘progressief christelijk’ getypeerd.

Het thema dit jaar is Heel de Mens, gekozen om met elkaar op zoek te gaan naar wat het betekent om mens te zijn. En om samen na te denken over wat het betekent dat God ons een lichaam gegeven heeft. Het thema maakt deel uit van het drieluik Heel de Wereld (2022), Heel de Mens (2023) en Heel de Tijd (2024). Kijk op de website voor uitvoerige informatie over deze thema’s. 

 

Amazing Grace Festival

Op een camping in het Groningse Ontswedde wordt al een aantal jaren het Amazing Grace Festival georganiseerd, meestal tijdens het Pinksterweekend. Dit jaar vindt het dus plaats van 26-29 mei. Het Amazing Grace Festival is een kleinschalig, christelijk gezinsfestival voor mensen in het noorden van Nederland en voor mensen die een alternatief zoeken voor de grotere Pinksterconferenties elders in het land. Het festival is een mix van muziekfestival en conferentie. Je kunt als daggast komen of voor het hele weekend. 

 

Strandheemfestival (Sinds 1977)

Het Strandheemfestival is een vierdaags evenement dat elk jaar tijdens het Hemelvaartsweekend in het noorden van het land gehouden wordt. Het wordt gehouden op camping Strandheem, vlakbij het dorp Opende. Er vinden concerten plaats, er zijn workshops, seminars en er is zowel een kinder- als een jongerenprogramma. Wat ooit begon als openlucht- en tentevangelisatie is uitgegroeid tot een volwassen festival, dat jaarlijks duizenden bezoekers trekt.

 

Art of Faith Festival

Hoewel niet in Nederland, maar bij onze zuiderburen, willen we ook het Art of Faith Festival zeker vermelden. Het wordt half mei gehouden op het terrein van de onlangs gerenoveerde adbij van Bornem, in de provincie Antwerpen.

Het Art of Faith Festival is een christelijk familiefestival voor jong en oud, waar je geïnspireerd kunt worden door kunst en muziek, en waar je ‘het beleven van je geloof als thuiskomen voelt’, aldus de website. 

 

Christelijke conferenties

Naast christelijke festivals worden er in Nederland ook allerlei christelijke conferenties georganiseerd. Op het vlak van cultuur is daar vaak een mix van christelijke muziek, christelijk cabaret en christelijk kindertheater te zien. De programmering van deze conferenties is vooral gericht op de geloofsontwikkeling van de bezoekers. 

De bekendste conferenties zijn de Opwekkingsconferentie die altijd in het Pinksterweekend plaatsvindt (dit jaar van 26-29 mei in Biddinghuizen) en de New Wine Zomerconferentie die dit jaar plaatsvindt van 22-28 juli, op landgoed Velder in Liempde. 

Meer informatie over andere christelijke festivals en conferenties kun je vinden op www.eo.nl/alles-over/evenementen
 

Wat is er in de plaats gekomen van het Flevo Festival?

Onder meer het Graceland Festival is in het gat gesprongen dat ontstond toen het Flevo Festival stopte. Het Flevo Festival heeft in 2022 nog geprobeerd een nieuwe start te maken, maar dat is niet gelukt

Zijn er ook kleinschalige festivals?

Kleinschalige festivals in Nederland zijn onder andere het Amazing Grace Festival en het Strandheem Festival, beide in het noorden van het land. Amazing Grace vindt plaats tijdens het Pinksterweekend, Strandheem tijdens het Hemelvaartsweekend.

Hoeveel kosten deze festivals?

De prijs per deelnemer verschilt per festival nogal, van vrijwel gratis (Strandheem Festival) tot 20 à 30 euro per dag (Amazing Grace Festival, prijs voor een volwassene).

Zijn er ook christelijke conferenties met een festivaltintje?

Ja, die zijn er. Het Amazing Grace Festival houdt het midden tussen een conferentie en een festival – er worden zowel toespraken als concerten gegeven, er zijn workshops (onder andere djembé) en een silent disco. Op eerste Pinksterdag wordt er een gezinsdienst gehouden.

Wat houdt de Opwekkingsconferentie in?

De Opwekkingsconferenties zijn het initiatief van stichting Opwekking, die daar in 1970 mee begon. De conferentie begon in Vierhouten maar wordt alweer jaren gehouden in Biddinghuizen; er komen jaarlijks zo’n 50.000 mensen op af. Centraal staat de viering van de uitstorting van de Heilige Geest, door middel van toespraken, zang, muziek en tal van andere activiteiten.

Waar gaat het in de New Wine conferenties om?

Centraal in de New Wine conferenties staat onderlinge bemoediging en inspiratie. Daarnaast krijgen de deelnemers de kans toegerust te worden om in de kracht van de Geest te getuigen van de komst van Gods Koninkrijk. De hoofdspreekster dit jaar is Anne Zaki uit Egypte. Het thema voor 2023 is: Hoop uitleven!

Heeft New Wine ook winterconferenties?

In het verleden zijn er diverse New Wine winterconferenties geweest, maar het is nog niet zeker of New Wine dit weer gaat oppakken. In 2022 werden er in plaats van de winterconferenties New Wine Proeverijen gehouden. Die gaven lokale kerken de mogelijkheid om kennis te maken met het gedachtengoed van New Wine. Voor het seizoen '23-'24 is nog niet besloten of er weer Proeverijen georganiseerd zullen worden, of dat er een winterconferentie wordt georganiseerd.

;