Flevo Festival


Geschiedenis van het Flevo Festival

De geschiedenis van het Flevo Festival begint al in 1978, als het festival voor het eerst georganiseerd wordt. De organisatie verwacht dat jaar zo'n 750 bezoekers, maar het worden er veel meer. In de programmering staan grote namen van de christelijke muziek. Op de kleinere podia kon je ook luisteren naar minder bekende christelijke bands, theater, cabaret en christelijke sprekers. Op het festival was ook altijd veel ruimte voor christelijke kunstenaars. In de hoogtijdagen van het festival hadden kunstenaars een eigen tent, van waaruit zij kunst maakten op het terrein.

Het festival heeft door de jaren heen nogal wat namen gehad. Hieronder een chronologie van de namen van het festival. 

Kamperland Muziekfestival (1978-1981)

De eerste jaren had het festival als naam het Kamperland Muziekfestival. Het festival werd op een terrein georganiseerd in het Zeeuwse Kamperland aan het Veerse meer. Vandaar de naamstelling. Het festival trok al vanaf de eerste keer meer bezoekers dan verwacht en was daarmee een groot succes voor de organisatoren. 

Flevo Festival variaties (1982-2012)

Toen het festival verhuisde naar Flevoland, werd ook de naam van het festival gewijzigd. Het kreeg eerst de naam Flevo Festival, daarna Flevo Multiple Choice Festival. Om daarna jaren georganiseerd te worden onder de naam Flevo Totaal Festival. Vanaf 2007 werd het festival georganiseerd onder de naam Xnoizz Flevo Festival. Op het festival was een totaal overzicht te vinden van christelijke muziek, maar ook van christelijke voorstellingen met o.a. christelijk cabaret en christelijk (kinder)theater. In de laatste jaren werd er helaas steeds minder theater geboekt. 

Flavor Festival (2013)

In 2013 is het Flevo Festival nog één maal georganiseerd onder de naam Flavor Festival. De editie van 2014 kon niet doorgaan, omdat de financiële risico's te groot gevonden werden. 

Na het Flavor Festival kwamen er nog andere initiatieven om een opvolger van het festival te organiseren. O.a. op de christelijke camping de Betteld werden christelijke festivals georganiseerd. Sinds 2015 wordt het Graceland Festival georganiseerd. 

Flevo Festival (2022-)

Sinds een tijd is er een initiatief om het Flevo Festival opnieuw te organiseren. Heel lang was de verwachting dat er op 6, 7 en 8 mei 2022 voor het eerst in jaren weer een Flevo Festival van start zou gaan. Helaas is dit niet gelukt. De organisatie heeft vanwege o.a. corona het festival uitgesteld naar 2023. 

 

;