De man in de wolken


In deze dienst neemt het lied met deze titel (origineel van Harrie Jekkers) een centrale plaats in. Het is een verhaal over een man die niet meer kan genieten van zijn prachtschilderij nadat iemand hem de waarde ervan vertelt. Plotseling wordt hij wantrouwig en bang. 'Daar hangt in een lijst zijn angst aan de muur', zoals het lied zegt.
Welke zekerheden proberen we in te bouwen door verzekeringen, spaarrekeningen en andere schijnveiligheid, terwijl God heeft gezegd voor ons te zorgen? Durven we het oprecht te vertrouwen dat God zal voorzien als we bidden: Geef ons heden ons dagelijks brood? En is ons bezit niet eigenlijk extra ballast? 

Schriftlezing 
Matteüs 6:19 t/m 21 en 25 t/m 34 (bij voorkeur uit de Bijbel in gewone taal) 

Bijzonderheden 
-  Het lied ondersteunen we met prachtige tekeningen uit het prentenboek dat over dit lied werd gemaakt. 
-  Dit thema spreekt ook jongeren erg aan. 
-  Tijdens een moment met de kinderen is het thema mooi te introduceren door een beeldend voorbeeld: Leonie neemt haar trouwjurk mee. Welk bezit neemt in onze levens tijd of ruimte in? Moeten we dat niet gewoon wegdoen? 
-  Mooi om binnen de gemeente elkaar in de week na de dienst uit te dagen bezit weg te doen (of aan elkaar te geven) om de woorden meteen om te zetten in daden. Maak een weggeefhoekje in de kerk of organiseer een rommelmarkt voor het goede doel! 

Contactformulier

Vul het onderstaande formulier in om contact op te nemen met de artiest. Je kunt normaal gesproken binnen enkele dagen een reactie verwachten.

Vul een datum in voor de activiteit.

Enthousiaste chaos
Leonie van den Berg (1984) woont samen met haar drukke gezin (man en 3 kinderen in de basisschoolleeftijd) in Emmeloord. Ze zijn lid van de Protestantse gemeente, waar ze actief proberen bij te dragen. Met een hectisch huishouden, werk in het onderwijs en heel veel activiteiten - allemaal te leuk om nee tegen te zeggen- beleeft Leonie vrijwel ieder uur een nieuw avontuur. Inspiratie genoeg om van te delen! 

Leuker konden we het wel maken. En makkelijker!
Al jaren verzorgt ze muziek in kerkdiensten, met haar maatje Henk Lip achter de piano. Een paar jaar geleden ontdekte ze dat ze met haar vlotte babbel, overvloedige enthousiasme, al die avonturen en kerkelijke ervaring misschien iets konden betekenen voor anderen.
Het viel haar op hoeveel kerken moeite hebben met het organiseren van een dienst waarin iedereen, oud én jong, zich voelt aangesproken. Zo jammer!
De juiste toon vinden is ingewikkeld, geloof en humor gaan niet altijd makkelijk samen, passende muziek vinden is lastig ... En de tijd en energie van vrijwilligers is ook maar beperkt is. Best demotiverend allemaal.
Zo zijn de 'keuzeliturgieën' ontstaan: een soort menukaart waarop de lijn van een dienst al is uitgezet, maar de commissie zelf nog volop keuzemogelijkheden heeft om het passend te maken voor hun gemeente. Het invullen kost hooguit een half uurtje en daarna krijg je een 'all-inclusive-pakket': de poster wordt aangeleverd, de PowerPoint is kant en klaar en de dienst zelf een feestje. Leuker konden we het wel maken. En makkelijker! 

Wat ga je beleven?
Vanuit de dagelijkse praktijk met je geloof aan de slag, dat is waar Leonie in elke dienst naar op zoek gaat. Hoe ben je Christen in de wereld van vandaag en hoe kijkt God daar tegenaan? In gewone taal, met actuele voorbeelden en vooral flinke dosis humor. Leonie praat voor in een kerk zoals ze ook tijdens de koffie met je kletst. Of doe maar thee, anders wordt ze wel héél druk... 
De muziek is goed verzorgd en zowel fijn om naar te luisteren als om uit volle borst bij mee te zingen. Uit alle bundels, de top 40, zelf geschreven of geleend: alles kan. 

Echt voor jong en oud? 
Leonie heeft in het onderwijs (basisonderwijs, middelbare school en het MBO) met allerlei doelgroepen gewerkt en is altijd actief geweest in het jeugdwerk van haar eigen gemeente. Ze weet daardoor kinderen en jongeren aan te spreken in hun eigen taal. Omdat ze met haar jonge gezin midden in het leven staat zullen opvoeders zich in de thema's herkennen. Maar er is ook respect voor de protestantse tradidtie, waardoor ook een ouder gemeentelid zich nog in de dienst zal herkennen.

World Vision
Leonie en Henk hebben een groot hart voor kinderen die opgroeien in enorme armoede. Als ambassadeurs van World Vision vragen zij iedere dienst aandacht voor het fantastische werk dat deze organisatie doet op plekken waar dit zo hard nodig is. 

Hoe regel je dat?
Gemeenteleden, jong en oud, sámen een dienst laten beleven en met nieuwe enthousiasme weer met hun geloof op pad sturen: dat is het doel dat Leonie voor ogen heeft. Kies een thema dat bij jullie past, plan een datum en beleef een fijne dienst. Zo eenvoudig kan het zijn! 

Laat de artiest weten wat je van de voorstelling vond en schrijf een recensie! 

;